غیاث ملک حسینی-خبرنگار «خبرجنوب»/ بازار لب تاپ، قطعات و لوازم جانبی آن هنوز با عطش تقاضا مواجه است و ارایه آموزش های دانش آموزی بر بستر اینترنت نیز باعث شده تا موج تقاضا به سونامی تقاضا تبدیل شود و کمبودها بیش از پیش خودنمایی کند. اینها بهانه هایی بود که باعث شد «خبرجنوب» گزارش کوتاهی را از وضعیت بازار لب تاپ، کمبودهای آن و رونق خرید و فروش دستگاه های دست دوم منتشر شد و به بررسی گوشه هایی از مشکلات موجود بپردازد. اما معاون برنامه ریزی سازمان صمت استان فارس در واکنش به گزارش منتشر شده و با اذعان بر این که کمبود لب تاب، تب لت، لوازم و قطعات متعلق به آنها در بازار شیراز و استان فارس وجود دارد، گفت: یک نکته را نباید از یاد برد که کمبودهای موجود و مشکلات ثبت سفارش برای واردات این محصولات و تجهیزات، تنها مختص فارس نیست و طبیعتاً مشکلاتی در ثبت سفارش و واردات آنها در همه کشور وجود دارد.
محدودیت سقف و سابقه و چالش های آن
سید رضا ساداتی با بیان اینکه در ثبت سفارش این تجهیزات و دستگاه ها، موانعی وجود دارد که نباید از نظر دور نگه داشته شوند، ابرازداشت: یکی از این موانع، اعمال محدودیت سقف و سابقه است که براساس آن واردکننده در شرایطی می تواند نسبت به واردات لب تاپ، متعلقات و قطعات آن اقدام کند که پیش از این سابقه واردات آنها را داشته باشد.
با ابلاغ رویه های اداری جدید، برخی محدودیت ها موقتاً نادیده گرفته شود
وی با اشاره به شرایط فعلی، که بازار با تشدید تقاضا مواجه شده، پیشنهاد داد دولت موقتاً محدودیت سقف و سابقه را برای تامین نیاز بازار کامپیوتر، لب تاپ و تبلت نادیده بگیرد و از ظرفیت های دیگری که در این حوزه می تواند به کار گرفته شود استفاده کند.
معاون برنامه ریزی سازمان صمت استان فارس با اشاره به اینکه خواه ناخواه بخشی از نیاز بازار از طریق واردات غیرقانونی تامین می شود؛ ابرازداشت: مدتی است که به دلیل دشوار شدن شرایط واردات -چه قانونی و چه غیرقانونی-نیاز بازار روند فزاینده ای را به خود گرفته است، اما می توان با ابلاغ رویه های اداری جدید همچون نادیده گرفتن محدودیت سقف و سابقه برای واردات و یا استفاده از ظرفیت های صادرکنندگان بخشی از نیاز بازار را تامین و به ثبات و کاهش قیمت ها کمک کرد.
ساداتی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه دولت به دلیل محدودیت های ارزی، سقف اعتباری خاصی را –به لحاظ ارزی- برای واردکنندگان در نظرگرفته است، گفت: طبیعتاً در این شرایط که بازار با کمبود مواجه است دولت می تواند در زمینه لب تاب و تبلت که مورد نیاز دانش آموزان هستند، این سقف اعتباری را برای مدتی نادیده بگیرد و تا حدود زیادی نیاز بازار تامین شود.
لب تاپ و تبلت را دیگر نمی توان جزو کالاهای لوکس و لاکچری به حساب آورد
وی با تاکید براینکه استفاده از لب تاپ و تبلت نسبت به گذشته عمومیت بیشتری پیدا کرده و دیگر نمی توان آنها را جزو کالاهای لوکس و لاکچری به حساب آورد، تصریح کرد: ارایه آموزش مدارس بر بستر اینترنت هم تقاضای خانواده های اقشار متوسط و ضعیف را نیز تحریک کرده و همین باعث شده کمبودهای بازار کامپیوتر و قطعات آن بیش از پیش خودنمایی کند.
فرآیند زمان بر دریافت کد تخصیص ارز و فرصت هایی که سوخت می شوند
معاون برنامه ریزی سازمان صمت استان فارس با تاکید براینکه محدودیت واردات و نوسان قیمت ارز دو عامل مهم تشدید کمبودهای بازار و افزایش قیمتها هستند، گفت: سومین مساله ای که وارد کنندگان با آن مواجه می شوند «طولانی بودن زمان دریافت کد تخصیص ارز» است که گاهی یک واردکننده چندین ماه در نوبت دریافت این کد می ماند و عملاً زمان مناسب برای واردات را از دست می دهد.
ساداتی درتشریح بیشتر این موضوع گفت: گاهی با شرایطی مواجه می شویم که واردکننده سقف و سابقه لازم برای واردات لب تاپ و قطعات مورد نیاز آن را دارد، اما با توجه به اینکه پس از ثبت سفارش باید کد تخصیص ارز دریافت کند، مدت زیادی-دو یا سه ماه- را در نوبت دریافت این کد معطل می ماند و عملاً زمان مناسب واردات از دست می رود و نیاز بازار رشد فزاینده پیدا می کند.
استفاده از ظرفیت صادرکنندگان برای رفع نیاز بازار لب تاپ و تبلت
وی با طرح این پیشنهاد که دولت شرایطی را فراهم کند که صادرکنندگان نیز بتوانند از محل صادرات خود، مقداری لب تاپ و تبلت را وارد کنند، ابرازداشت: این کار کمک میکند بخشی از نیاز بازار رفع شود.به گفته ساداتی، در این شرایط باید از هر ظرفیت قانونی برای رفع نیاز بازار بخصوص در زمینه لب تاپ و تبلت های مورد نیاز دانش آموزان و خانواده هایشان استفاده شود.
منبع : خبر جنوب