نبض بازار موبایل دردست کاهش قیمت می زند.پایین آمدن نرخ دلار، بازار تلفن همراه را هم وادار به کاهش قیمت ها کرده و گوشی های موبایل پرفروش، فعلا با قیمت های نجومی خداحافظی کرده اند.
چند ماه گذشته عرصه یکه تازی بازار موبایل بود.گرانی دلار و درهم، محدود بودن واردات به دلیل کرونا؛ عرضه های ناقص و قطره چکانی گوشی به بازار همه و همه باعث آشفتگی بازار شده بود.
جولان گوشی های 70،50 و 20 میلیونی آیفون، و افزایش بی حساب و کتاب گوشی های هو آوی ، سامسونگ و شیوآمی و سایر گوشی های پرفروش، تقاضای این بازار را کم کرده بود.به گونه ای که برای تهیه گوشی های نه چندان با کیفیت، باید 5 تا 6 میلیون هزینه پرداخت می شد.
تب تند بازار موبایل از کجاست؟
مهدی غیبی یک کارشناس فناوری اطلاعات با اشاره به این که علی رغم قیمت ارز در طی یک ماه اخیر برخی از مدلهای موبایل با افزایش بیش از
۵ میلیون تومانی پیدا کرده اند، اظهار داشت: مهم ترین دلیلی که در این مورد وجود دارد، عدم نظارت بر روی بازار است، طی این مدت بازار موبایل به کلی رها شده و عمده فروشان و واردکنندگان هر کاری را که بخواهند انجام میدهند، با توجه به اینکه امروز دیگر موبایل جزو کالاهای اساسی مردم به حساب میآید، در این زمینه باید نظارتهای لازم و موثر انجام شود، تا قیمتها بدون هیچ دلیلی بالا نرود.
غیبی افزود: تا زمانیکه که دلار با افزایش قیمت روبرو بوده، توجیه گرانی موبایل نرخ ارز بود، اما حال که دلار پایین آمده، اما فروشندگان باز هم با توجیه اینکه موبایل را با دلار مثلا ۲۸ هزار تومانی خریده اند، نمیتوانند الان به قیمت پایینتر به فروش برسانند، بعدتر نیز که کالای خود را با ارز ۲۵ تومانی وارد کردند، به انحاء مختلف قیمتها را کاهش نمیدهند و با همان دلار ۲۸ هزار تومان به مشتری میفروشند، در چنین وضعیتی نیاز است که نظارتها در بازار افزایش پیدا کند، اما متاسفانه وقتی نظارتی در کار نیست، نتیجه نیز افزایش قیمتها خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه بُعد دیگر رشد قیمت موبایل علیرغم کاهش قیمت دلار، بحث عرضه است، گفت: زمانیکه قیمت دلار بالا میرود، عرضه در بازار مناسب است، این در حالیست که متاسفانه مردم نیز در این رابطه خوب عمل نمیکنند، درست زمانیکه قیمتها به طور افسار گسیخته بالا میرود، همه هجوم میآورند که بخرند، خوب این فرهنگ نیز بسیار غلط است، مردم باید زمانیکه یک کالایی مانند موبایل بی دلیل افزایش قیمت دارد، باید از خرید صرف نظر کنند، تا شرایط عادی شود.این کارشناس اضافه کرد: موبایل قوت غالب مردم نیست که باید فورا تهیه شود، شما ببینید، در زمانیکه مرغ افزایش نرخ پیدا کرد، خرید کم شد، بنابراین فروشندگان و عرضه کنندگان مجبور شدند، قیمت را تعدیل کنند، حال در مورد تلفن همراه همین موضوع باید رخ دهد، تا زمانیکه این عطش خرید در زمانهای افزایش مداوم قیمت وجود داشته باشد، ما نمیتوانیم امیدوارم باشیم که قیمتها کاهش میباید، در چنین حالتی نیز عرضه کنندگان به طور قطره چکانی کالا به بازار عرضه میکنند، تا بازار با کمبود مواجه شود.
چرا بازار موبایل در اختیار چینی ها است؟
این فعال صنعت آی.تی ادامه داد: این مسئله در مورد مدلهایی که به اصصلاح لوکس و گرانقیمت محسوب میشود، نمود بیشتری دارد، زیرا که واردکننده آنها انحصاری است و هر رفتاری را که دوست داشته باشد، در بازاری که مونوپول خودش است انجام میدهد، حال دوباره برای شکستن این انحصار و عرضه درست و مستقیم به بازار باید نهاد ناظری وجود داشته باشد که با احتکاری که صورت میگیرد، مقابله کند، اما متاسفانه بازار به حالش خودش رها شده و هرکسی هر کاری که دلش بخواهد را انجام میدهد، نتیجه نیز کاملا عیان بوده که در بازار قابل مشاهده است.
غیبی با اشاره به اینکه بعد از افزایش تحریمها بازار در انحصار چینیها قرار گرفت، یادآور شد: این موضوع که مدام همه میگویند، چرا چین بازار را در اختیار گرفته، این موضوع تنها مختص به کشورمان نیست، بلکه چینیها الان کل جهان را به قبضه خود درآورده اند، دلیل آن هم مشخص است زیراکه چین پایه اقتصاد خود را بر اساس تولید بنا نهاده است، در زمان همین کرونا مشاهده کنید، تنها کشوری که توانست رشد اقتصادی خود را مثبت نگه دارد، چین است.
وی خاطر نشان کرد: این کشور به دلیل اینکه مزیت تولیدی دارد و هزینه تولید پایین است، بسیار مورد اقبال شرکتهای معتبر جهان در حوزه تولید موبایل قرار گرفته است، از سوی نیروی کار ارزان چین باعث شده که بسیاری از برندهای جهانی نیز کارخانجات خود را به چین منتقل کنند، این حالیست که در مورد ایران نیز به دلیل تحریمهای شدید آمریکا، ما مراوداتمان با چین تسهیل شده است و میتوان از این کشور کالا وارد کرد، این موضوع نیز مزید بر علت شده تا طی دو، سه سال گذشته حضور چینیها در بازار موبایل بیشتر و پررنگتر شود.
کاهش ١٠ تا ١٢درصدی قیمت موبایل
به رغم این انتقادها اما برخی می گویند تب و تاب بازار فرونشسته و آتش در خرمن گران فروشان موبایل افتاده است.
سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل و لوازم جانبی از کاهش ۱۲ تا ۲۰ درصدی انواع موبایل در روزهای اخیر خبر داد و گفت که این کاهش قیمت باید در سایر کالاهای الکترونیکی از جمله تبلت هم رخ دهد.
محمدرضا عالیان با بیان این که افزایش نرخ ارز در مهرماه همزمان با کاهش عرضه موبایل به دلیل محدودیت واردات و عدم تخصیص ارز و افزایش تقاضا در پی آموزش آنلاین افراد منجر به افزایش قیمت موبایل شد، اظهار کرد: البته عمده افزایش قیمت مربوط به نرخ دلار بود، اما از یک ماه قبل هم روند تخصیص ارز بهبود پیدا کرد و هم نرخ دلار کاهشی شد و به کانال ۲۶ هزار تومان وارد شد که در مجموع انتظار میرفت قیمت موبایل هم به همان نسبت کاهش پیدا کند، اما کالاهایی که از ارز ۲۶ هزار تومانی استفاده کردند تازه به کشور وارد شدند.
بنابراین به گفته وی در حال حاضر شاهد کاهش ۱۲ تا ۱۵ درصدی قیمت عمده موبایلها و کاهش حتی ۲۰ درصدی قیمت، یعنی کاهش حدود ۱۲ میلیون تومانی موبایلهای گرانتر مثل آیفون ۱۲ پرومکس در بازار هستیم. البته قیمت این مدل آیفون در روزهای اول واردات به ۷۰ میلیون تومان هم رسید که بخش زیادی از آن حباب بود.
اصلاح قمیت تلفن همراه با اُفت نرخ ارز
موضوع کاهش قیمت در بازار تلفن همراه را رئیس اتحادیه صوتی و تصویری، تلفن همراه تاکید کرد و گفت:هر چه قیمت ارز به سمت ثبات و تعادل برود، آثار آن در بازار موبایل بیشتر مشخص میشود.
ابراهیم درستی رئیس اتحادیه صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران با تاکید بر لزوم اصلاح فاکتورهای فروش واردکنندگان گفت: اکنون که نرخ دلار در حال کاهش است، واردکنندگان باید فاکتورهای خود را تغییر و نرخ را کاهش دهند.عضو هیأت رئیسه اتاق اصناف ایران تاکید کرد: واحدهای صنفی کالاها را بر مبنای نرخ خرید خود عرضه میکنند؛ اما بسیاری از واردکنندگان، هزینه موبایلها را به صورت نقدی و پیشپرداخت از مغازهداران دریافت میکنند. اکنون که نرخ دلار کاهش یافته است، آنها باید قیمت محصولات را بر مبنای نرخ جدید و روز تحویل محاسبه کنند، تا مغازه دار بتواند قیمت گوشی را کاهش دهد.رئیس اتحادیه صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران ادامه داد: واردکنندگان زمانی که نرخ دلار در حال افزایش بود، لحظه به لحظه، قیمت کالاهای خود را بالا میبردند؛ اکنون که روند برعکس شده است، آنها باید فاکتورهای خود را تغییر و نرخ را کاهش دهند.
ایجاد انحصار در بازار گوشی همراه با قطع گوشیهای مسافری
درستی اظهار کرد: شرکتهای واردکننده، روزهایی که کالاها را با دلار ۱۰ هزار تومانی وارد میکردند نیز، آنها را با قیمت بالاتر میفروختند و همیشه سود بیشتر نصیب شرکتها شده است نه فروشندگان؛ بنابراین اکنون باید به گونهای عمل کنند که مغازه داران و به دنبال آن مصرفکنندگان متضرر نشوند.
وی گفت: در بازار تا حدودی رکود حاکم است و بدون تغییر در فاکتورها، کاهش قیمتها احتمالا چندان محسوس نباشد، اما اصلاح و کاهش قیمت توسط واردکنندگان بدون شک به نفع مصرفکنندگان تمام میشود.
منبع : خبر جنوب