«خبرجنوب»/ رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس توسعه زنجیره های ارزش محصولات زراعی، باغی، دان و طیور را از رویکردهای نوین در بخش کشاورزی استان اعلام کرد و ادامه داد: دراین راستا تاکنون 15 زنجیره موفق به دریافت موافقت اصولی برای فعالیت در استان فارس شده اند.
حسین پژمان در جلسه شورای کشاورزی فارس با اشاره به این که 2 هزار و 492 میلیارد و 863 میلیون ریال تسهیلات گلخانه در دست اجرا یا عقد قرارداد می باشد، ابرازداشت: در سال جاری بیش از چهار هزار هکتار کشت گیاهان دارویی از جمله زعفران در استان فارس انجام شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس همچنین از رها سازی 147 میلیون و 700 هزار مترمکعب آب از سد درودزن برای کشاورزان شهرستان های مرودشت، زرقان و خرامه خبر داد و افزود: با این میزان رهاسازی اب بیش از 80 هزار هکتار اراضی آبیاری شدند.
پژمان در بخش دیگری از سخنان خود به استفاده از اپلیکیشن «مزرعه برکت» در فصل زراعی جاری برای توزیع کودهای یارانه ای اشاره و خاطرنشان کرد: 57 هزار و 952 تن کود توسط این اپلیکیشن در شهرستان های ارسنجان، شیراز، فیروزآباد، کوار، مروشت، پاسارگاد و بیضا توزیع شده و شفافیت حداکثری در فرآیند تخصیص، توزیع، خرید، حمل، تحویل و تسویه مالی از مزایای استفاده از آن می باشد.
وی در ادامه سخنان خود از تخصیص 3 هزار و 379 کشاورز کارت برای متقاضیان این کارت حمایتی خبر داد و افزود: با صدور این تعداد کارت مجموعاً 466 میلیارد و 788 میلیون ریال تسهیلات حمایتی در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس با اشاره به اینکه 213 هزار و 292 هکتار اراضی زراعی و باغی استان تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند، گفت: امسال 164 میلیارد تومان تسهیلات در قالب سرمایه در گردش به کشاورزان پرداخت شده است.
پژمان، توسعه کشت در محیط های کنترل شده را نیز مورد اشاره قرار داد و خاطرنشان کرد: سطح گلخانه های استان از 125 هکتار سال 92 به 772 هکتار در سال جاری رسیده است.
وی همچنین از اجرای سامانه های نوین آبیاری در سطح 7هزار و 791 هکتار از مزارع استان خبر داد و گفت: این اقدام فارس را از این حیث در جایگاه برتر کشور قرار داده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس در بخش دیگری از این نشست به ظرفیت های شیلاتی استان نیز اشاره کرد و افزود: در نتیجه اجرای برنامه های توسعه شیلات در شهرستان های استهبان،بیضا و مرودشت 120 تن گوشت ماهیان خاویاری و بیش از 400 کیلو خاویار بدست آمد. همچنین در زمینه پرورش ماهی 1500 تن انواع ماهی در بیش از یک هزار و 650 واحد استخر ذخیره پرورش یافت وبرای نخستین بار نیز پرورش ماهی در قفس در یکی از استخرهای ذخیره عملیاتی شد.
پژمان در خصوص تولید محصولات گواهی شده نیز به ارایه آمار پرداخت و بیان داشت: تا کنون 62 فقره گواهی «آی.سی.ام» و پنجاه و شش گواهی استاندارد تشویقی صادر شده؛ علاوه براین برای عرضه محصولات گواهی شده و استاندارد نیز تفاهم نامه ای با شهرداری برای عرضه این محصولات در
22 بازارچه منعقد شده است.
گفتني است در این نشست بر ضرورت توجه به کشاورزی بازارمحور به جای توجه به کشاورزی تولید محور تأکید شد.
همچنین نماینده اداره هواشناسی در دفاع از حقوق برخی کشاورزان و باغدارانی که برای دریافت خسارت های خود با بیمه محصولات کشاورزی مشکل دارند، گفت: ظاهراً آن چه ملاک پرداخت خسارت هاست دمای هوای ثبت شده در ایستگاه هواشناسی است، این در حالی است که ممکن است دمای هوا مثلاً در ایستگاه هواشناسی شهرستان داراب صفر درجه ثبت شود اما دمای هوا در باغات و زمین های زراعی که عمدتاً خارج از محدوده ایستگاه قرار دارند گاهاً 6 درجه زیر صفر باشد و باعث از بین رفتن محصولات کشاورزان شود، بنابراین باید تدابیری اندیشیده شود که حقوق کشاورزان به دلیل بروز چنین چالش هایی از بین نرود.
وی همچنین براین نکته تأکید کرد که باید در بخش کشاورزی مباحثی مانند تغییر اقلیم و سازگاری با تغییر الگوی کشت مورد توجه قرار گیرد چراکه وضعیتی که امسال و سال های آینده در پیش داریم و وضعیت فعلی کشاورزی، ما را در آینده با مشکل مواجه خواهد کرد.
در بخش دیگری از این نشست یکی از پرورش دهندگان گاوهای شیری با ابراز گلایه از سخت گیری در زمینه صدور مجوزهای بهره برداری و همچنین برداشت از منابع آب زیرزمینی اظهار داشت: تلاش ما بر این است که یک گاوداری 100 رأسی را به یک گاوداری هزار راسی تبدیل کنیم اما متأسفانه سخت گیری در صدور مجوزها باعث شده و همچنین تأمین وثایق بانکی کارها را با مشکلاتی مواجه کرده است.
وی در ادامه گفت: در برخی ارزیابی ها شاهد انتظارات خارج از حیطه قانون برخی کارشناسان هستیم که باید برای آن تدبیری اندیشیده شود.
یکی از پرورش دهندگان گیاهان دارویی استان نیز با اشاره به موضوع ایجاد زنجیره ارزش در حوزه گیاهان دارویی، بر ضرورت حفظ آویشن شیرازی تأکید کرد و گفت: گیاه آویشن به طور کلی بومی ایران، افغانستان و پاکستان است و در سایر مناطق جهان دیده نشده است. با توجه به این که رویش این گیاه در استان فارس زیاد است به عنوان آویشن شیرازی یا آویشن برگی شناخته می شود. به گفته وی این گیاه بازار خارجی خوب و در عین حال نیاز آبی کمی دارد که می تواند بهانه ای برای توسعه کشت آن باشد. این فعال حوزه گیاهان دارویی با اشاره به برداشت های بی رویه از مراتع و زمین های کشاورزی با هداف تولید محصول صادراتی گفت: متاسفانه با روش ها این گیاه در معرض انقراض قرار می گیرد و ضرورت دارد هرچه زودتر برنامه ریزی برای توسعه کشت و برندسازی آن انجام شود.
منبع : خبر جنوب